The Biscuit Barrel

Silliness, or a deep metaphor for modern angst?

Larry Niven – Ringworld

with one comment

ringworld1.jpgRingworld este prima carte din seria cu un nume ciudat de similar. Este urmata de The Ringworld Engineers (mai am vreo 200 de pagini din ea) , The ringworld throne, The ringworld’s children. Cartea a fost scrisa in 70 asa ca daca aud de la tezeu ca are teme furate din star wars ma supar. Cartea are o poveste destul de clasica. O echipa destul de diversa boldly goes where no man, no Kzin (un fel de wookie combinat cu un tigru) and no Pierson’s Puppeteer has ever gone before.Eroul principal si clasic este Louis Wu un geniu care la inceputul cartii isi sarbatoreste his 200th birthday intr-un mod foarte interesant. El este recrutat de Nessus, un Puppeteer care isi imprumuta nulele de la un centaur. Specia lui Nessus este fascinanta, desi complet diferita de orice am citit prin alte carti (poate nu am citit eu destule, i dunno) they have wto heads, three legs and are scared and xenofobic, atata de speriati in fact, incat nu parasesc niciodata planeta lor de bastina, well, the sane ones. Chestia este ca orice Puppeteer care prezinta semne de bravura sau curaj este considerat nebun, si chiar este prezentant semne de compulsive-obsesive disorder si cicluri foarte ciudate de depresie/curaj nebun/frica exagerata cand isi revine si isi da seama ce au facut (sa nu va ganditi la porcarii cu ciclurine astea ca nu e amuzant 😛 ). El mai recruteaza un Kzin (wookie….) si pe Teela Brown, a hot earth girl dar cam proasta. Dar nu e vina ei, o sa vedeti, chestia aia e fascinanta a idee dar nu va zic pentru ca e spoiler.

Asa ca hopa echipajul nostru catre lumea Puppeteer-ulor si de acolo hopa intr-un general products hull nr4 spre ringworld.

Aici a aparut din cate stiu prima data ideeea de rongworld. Seria este complet diferita de cartile pe care le citeam inainte, seria lui Ender pentru ca nu se ocupa atata de mult cu biologia, ci cu psihologia personajelor si cu astronomia, creating some great images in your head.

Prima carte este foarte buna, desi cam cliseu. A 2-a so far….nu vreau sa dau un verdict. Dar read the first one.

Written by CyberFaust

februarie 12, 2008 la 4:53 am

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Daca nu ma insel, dupa seria Ringworld s-au inspirat producatorii lui HALO, cand au luat anumite concepte din joc (respectiv statiile HALO)

    SVAndrei

    februarie 13, 2008 at 9:23 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: